Czy domowe słodycze są zdrowsze?

3 Comments

ręcznie robione praliny

Wiele osób uważa, że zdrowe odżywianie łączy się z rezygnacją z jedzenia słodyczy. Wszelki cukier, czekolada, karmel i wiele innych słodkich przysmaków musi stać się dla nas wtedy tematem tabu. Jednak takie podejście mogłoby wręcz przekształcić naszą w zamiarze zdrową dietę w niezdrowe nawyki, a przynajmniej złe samopoczucie. Cukier również jest składnikiem, którego potrzebuje nasz organizm, ważne jest, by jedynie ograniczyć ilość cukru jaką spożywamy w codziennej diecie. Jeżeli będziemy rozważnie wybierać słodkości, które jemy, to nie tylko zachowamy zasady zdrowej diety, ale będziemy mogli w niej zawrzeć wiele witamin i minerałów. Dobrym rozwiązaniem na to jest robienie własnoręcznych słodyczy i przekąsek. Mogą to być różnego rodzaju owoce w czekoladzie, batoniki lub ręcznie robione praliny.

Zalety własnoręcznie robionych słodyczy

Słodycze, które zrobimy samodzielnie mają dobrze znany nam skład, o którym decydujemy tylko my. Po pierwsze, gwarantuje to, że składniki będą pierwszej jakości, zdrowe, ekologiczne, tylko takie, jakie uznamy za potrzebne. Po drugie, możemy wtedy sami decydować na co mamy ochotę, z czym chcemy zjeść na przykład batonika, albo jakie owoce przygotować na deser. Jest to także świetny sposób na spędzenie z rodziną wolnego czasu przygotowując zdrowe słodycze. Przyzwyczajając dzieci do jedzenia tego typu słodyczy, ich kubki smakowe będą bardziej wrażliwe na naturalne smaki, zamiast tej całej chemii, którą kupujemy w sklepach.

Jak zrobić ręcznie robione praliny

Jednym z łatwych i szybkich sposobów na domowe słodycze są ręcznie robione praliny. Czekoladki te wykonujemy tylko z gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao. Jako nadzienia możemy użyć naszych ulubionych dżemów, likierów, karmelu, oczywiście domowo robionych. A wykonanie? Szybkie i łatwe! Wystarczy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej (umieszczamy miskę z czekoladą nad gorącą wodą i mieszając czekamy aż czekolada się rozpuści). Następnie smarujemy foremki do czekoladek roztopioną czekoladą i wkładamy do lodówki na czas stężenia czekolady. Następnie nakładamy nadzienie, zalewamy resztą czekoladą i czekamy aż stężeje. Gotowe!

  • Grażyna

    Ja mogłabym w całości przejść na dietę słodyczową… szkoda, że się tak nie da.

  • Zenek_Warsaw

    Domowe są lepsze bo wiesz co jest w środku. Z drugiej strony nigdy się nie zrobi tego tak jak na taśmie produkcyjnej .

    • Grasulia

      ale własnie najważniejsze, że wiesz co w środku – bardzo ważne zwłąszcza przy alergikach