Skąd się biorą choroby? GLUTEN

5 Comments
Gluten

Niniejszy artykuł stanowi ciąg dalszy artykułów z serii Dlaczego chorujemy? Dzisiaj o GLUTENIE.

Gluten jest białkiem, które znajdziemy w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie, a więc jest to białko roślinne. Także wszystkie produkty z nich pozyskiwane zawierają gluten takie, jak kasza czy pieczywo. Może też w śladowych ilościach znajdować się w innych produktach standardowo się w nich nie znajdujący, jeżeli producent do ich wytworzenia używał tej samej taśmy co do produkcji produktów zawierających gluten. Aktualnie producenci muszą zawierać taką informację na opakowaniu produktu.

Jest sprawą oczywistą, ze osoby cierpiące na celiakię, czy uczulone na gluten, powinny go unikać. Ale mając na uwadze najnowsze badania, ogromna większość z nas nawet nie wie, że cierpi na chorobę związaną z nietolerancja glutenu. Biegunki, zaparcia pojawiają się przecież u większości z nas, ale nikt tego nie łączy z nietolerancją glutenu. Dlatego tak ważna jest diagnostyka w tym kierunku, gdyż gluten może siać w naszym organizmie prawdziwe spustoszenie.

Celiakia

Jest chorobą, w której spożywanie glutenu wywołuje ciągły stan zapalny jelita cienkiego i zanik kosmków jelitowych. Wówczas niewystarczająco strawione pokarmy przenikają do krwioobiegu i mogą wywoływać działanie toksyczne. Do objawów celiakii zalicza się: bóle brzucha, przelewanie się w jelitach i zaparcia. Jest to choroba nieuleczalna i trzeba się nauczyć z nią żyć, czyli stosować odpowiednią dietę, tj. dietę bezglutenową. Można spożywać zatem produkty pozbawione glutenu takie, jak mąka ziemniaczana, kukurydziana, jajka, mięso, nabiał. Czasami jednak produkty przetworzone przykładowo pasztety, sery mogą zawierać gluten, należy więc pamiętać o czytaniu opakowań. Rezygnacja z glutenu przynosi pierwsze objawy zmian w jelicie cienkim po upływie dwóch miesięcy.

Alergia na gluten

Jest chorobą, która uaktywnia się po spożycia glutenu. Uruchamia się wówczas układ odpornościowy, który traktuje gluten jak intruza. Do objawów alergii zalicza się: biegunkę, wodnisty katar, pokrzywkę. W alergii nie zanikają kosmki jelitowe. W przypadku stwierdzenia alergii na gluten, należy stosować dietę bezglutenową, o której mowa powyżej.

Często celiakia i alergia są używane jako określenia zamienna. Są tą jednak dwie różne  choroby, których specyficzne cechy wymieniono powyżej.

  • joasia

    nie powiązałabym kataru z alergią pokarmową

  • isia.nisia

    ta celiakia to straszne dziadostwo. Mój tata zachorował na to w wieku 47 lat i przez rok w szpitalach nie mogli się wyznać co to jest. To było dwadzieścia lat temu i kompletnie o tym nic nikt nie wiedział. Dieta szpitalna oparta była głównie o chlebek i produkty z mąki – tragedia jakaś. Prawie by się wykończył.

    • xisi

      No faktycznie teraz choroba jest bardziej znana. Ale też mam wrażenie, że cokolwiek się dziecku dzieje z brzuchem, to z kolei teraz w drugą stronę – stiwerdzają, że to przez gluten i już

  • arukis

    Z tego co ja wiem, to glutenu nalezy unikać jak się ma uczulenie, a nie tak dla zasady

  • śmieszek

    super podsumowane 😀